kindvriendelijke bestemmingen
reizen met kinderen kindvriendelijke bestemmingen inspiratie reizen kids reisverslagen reisorganisatie gezinsreizen

Volg onze laatste tips via Facebook en Twitter

FacebookTwitter


 

baby peuter kleuter kind tiener

Tips voor op je vakantiebestemming

Ben je na een lange reis eindelijk aangekomen op je bestemming? Heerlijk, nu kan het echte genieten (bijna) beginnen...
 

Aankomst in je accommodatie

Eenmaal aangekomen in je accommodatie kun je ervoor zorgen dat voor iedereen een veilig ‘thuis’ wordt. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  • Ruim je koffers uit en geef o.a. kleding en speelgoed een vaste plek.
  • Maak van een (kap)tafel een commode voor je baby/dreumes. Leg een handdoek of verschoningsmatje neer en zorg ervoor dat je luiers, billendoekjes, kleding, etc. bij de hand hebt.
  • Kruip door de kamer op zoek naar gevaren voor je baby/peuter. Plak stopcontacten af met leukoplast of tape. Vergeet niet te controleren of er in de kastjes/laatjes die door je peuter opengemaakt kunnen worden geen gevaarlijke spullen zitten en zet glaswerk en dergelijke hoog weg. Let er vooral ook op dat je je eigen toiletartikelen (scheermesjes bijvoorbeeld) buiten bereik van je peuter neerzet.
  • Staat het kinderbedje op een veilige plaats? Zijn er geen gordijnkoordjes waar je kind in verstrikt kan raken? En staat het niet recht onder de blower van de airconditioning?
  • Is het hekwerk om je balkon/veranda veilig voor kinderen? Kan je kind niet naar beneden vallen of gemakkelijk weglopen? Let er ook op dat er geen hulpmiddelen staan (zoals een krukje) waar je kind op kan klimmen om vervolgens over de reling te klauteren.
  • Vraag indien nodig hulp in van het hotel om je kamer op alle punten kindveilig te maken. Zij zullen er alles aan doen om je te helpen en kunnen eventueel een andere kamer voor je regelen.
  • Geef kinderen een eigen plekje waar ze hun spulletjes kwijt kunnen en rustig kunnen spelen.
  • Kleed je ‘huis’ aan: hang bijvoorbeeld kindertekeningen op of maak ruimte voor de schelpenverzameling van je kinderen.
  • Zorg ervoor dat de airco niet te hoog staat. Als het buiten 30 graden is hoeft het op je kamer echt geen 20 graden te zijn. Een paar graden koeler dan buiten voelt al heel aangenaam en maakt de temperatuurverschillen niet te groot.
  • Maak met je kinderen een rondje door de kamer en over het terrein en spreek af wat er wel en niet mag; dat kan voorkomen dat je telkens opnieuw moet aangeven dat iets niet mag. Wijs tijdens je rondje ook herkenningspunten aan, zodat ze eventueel zelf de kamer kunnen terugvinden. Laat zien waar het restaurant, de receptie, de speeltuin, het zwembad, etc. is. Maak duidelijk afspraken waar ze wel en niet zelfstandig naar toe mogen gaan. Spreek ook af waar ze naar toe gaan als ze de kamer niet meer kunnen vinden of jullie kwijt zijn (de receptie is waarschijnlijk de meest geschikte plaats). Laat je kinderen ook het kamernummer onthouden. Geef je mobiele nummer door aan de receptie, zodat zij je ook kunnen bereiken als je niet op je kamer bent.
  • Geef je kinderen eventueel een bandje met daarop hun naam, je mobiele telefoonnummer en de adresgegevens van het hotel waar jullie verblijven. Je kunt deze bandjes bijvoorbeeld krijgen bij de ANWB of via www.alarmbandjes.com.
     

Gezond blijven tijdens je gezinsreis

Zelfs als je in een relatief schoon land verblijft, zijn de bacteriën die je tegenkomt anders dan in Nederland. Veel handen wassen (met ontsmettende zeep) is noodzakelijk, vooral voor kinderen omdat die nu eenmaal overal aanzitten. Wacht niet met handen wassen tot voor het eten, maar doe het regelmatig gedurende de hele dag. Een handig hulpmiddel als je geen water bij de hand hebt is ontsmettende zeep die je zonder water kunt gebruiken. Zorg dat je voor baby’s ook altijd snoetenpoetsers bij de hand hebt. Bij buitensport- en kampeerwinkels kun je ook doekjes krijgen die ontsmetten.

Neem de normale bekende voorzorgsmaatregelen in acht met betrekking tot eten en drinken. Dus eet alleen fruit dat je zelf schilt of pelt. Eet geen rauwkost (behalve als je weet dat het betrouwbaar is), drink geen water uit de kraan, laat je kinderen tandenpoetsen met flessenwater (ook als je dat zelf niet doet), neem geen ijsklontjes in je drinken, tenzij je weet dat het betrouwbaar is. Wijs je kinderen er op dat ze nooit water uit de kraan mogen drinken. Zorg dat alle vlees, eieren, etc. goed gaar is en eet geen dingen die de hele dag in de zon hebben gestaan.

Eten onderweg bij stalletjes is een leuke ervaring, maar wees er zeer voorzichtig mee. Het is heus niet onmogelijk om hier een keer iets lekkers te halen, maar gebruik wel je gezonde verstand. Ligt iets in een warmhoudkast en heb je geen idee hoe lang al? Zeker niet doen. Wees ook voorzichtig met vlees, want dat is erg bederfelijk. Maar een keer vers gefrituurde patatjes, popcorn of gebakken banaan kan waarschijnlijk niet zo veel kwaad.

Krijgt je kind last van diarree en/of overgeven? Laat het zoveel mogelijk drinken, om uitdroging te voorkomen. Ook kun je direct beginnen met het geven van (kinder)ORS. Bedenk dat hoe jonger je kind is, hoe groter het risico is op uitdroging. Wacht dan ook niet te lang met het bezoeken van een arts als de klachten aanhouden. Als je kind erge pijn heeft, er bloed bij de ontlasting zit of je het anderszins niet vertrouwd kun je het beste gelijk naar een arts gaan. Je kunt bij het hotel, de lokale vertegenwoordiger van Expeditie Kroost & Co of de hulplijn van je reisverzekering vragen waar je het beste naar toe kunt gaan voor een betrouwbare arts.

Controleer bij water dat je koopt altijd of de dop verzegeld is en drink niet uit een fles die al open is. Laat kinderen niet uit flesjes drinken, maar giet het over in een schoon glas of gebruik een schoon rietje. Koop alleen voorverpakt ijs en geen schepijs van een stalletje. Dit laatste kan gemaakt zijn met lokaal leidingwater.

Wees voorzichtig met de zon. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur. Smeer kinderen altijd in met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30, regelmatig herhalen en vergeet plekjes als de oren niet!). Doe dit ook als je kinderen in de schaduw zitten of al bruin zijn. Zet ze altijd een zonnehoedje of pet (met flappen) op. Als je kinderen veel tijd in het water doorbrengen of gaan snorkelen, is het raadzaam om een t-shirtje aan te doen.

Door de warmte is het mogelijk dat je baby/peuter eerder last krijgt van luieruitslag. Verwissel daarom regelmatig de luier en neem voor de zekerheid een goede zalf van huis mee (bijvoorbeeld Sudocreme). Koop, als je ter plaatse luiers koopt, ook luiers van een bekend merk. Lokale luiers bevatten nog wel eens plastic, wat luieruitslag kan veroorzaken of verergeren.

De landen waar Expeditie Kroost & Co reizen naartoe organiseert zijn in principe vrij van malaria. Enkele regio’s hebben een beperkt risico (vaak zo laag dat preventieve medicatie niet nodig is). In enkele landen komt echter ook Dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte wordt ook overgebracht door een mug. Deze mug steekt, anders dan de malariamug, juist overdag. Probeer insectenbeten altijd zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik daarom een insectenwerend middel. Producten met zeer hoge percentages DEET werken het beste, maar deze zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar en zwangere vrouwen. Producten op basis van natuurlijke bestanddelen of producten met maximaal 30% DEET zijn in dat geval beter geschikt. Deze moet je echter wel vaker aanbrengen. Het kan zinvol zijn om tegen lokale insecten (bijvoorbeeld zandvliegjes) lokale middelen te kopen, die werken vaak het best. Trek ‘s avonds lichte kleren met lange pijpen en mouwen aan, inclusief sokken. Slaap ‘s nachts onder een klamboe of maak gebruik van de airco/ventilator.
 

Eten en drinken met je kinderen op vakantie

Is je kind een lastige eter? Maak je niet te veel zorgen als je kind op vakantie niet veel gevarieerder eet dan brood, pannenkoeken, spaghetti, kip en patat. Die paar weken vakantie leveren echt geen schade op voor de gezondheid van je kind. Bedenk je bovendien dat het vaak eenvoudiger is om je kind uitgebreid te laten ontbijten dan om veel avondeten naar binnen te krijgen. Probeer je kind buiten de maaltijden zoveel mogelijk fruit en vruchtensappen te geven. Eventueel kun je nog extra vitamines meenemen.

Veel drinken is wel belangrijk. Probeer je kinderen thuis al te laten wennen aan het drinken van water. Dat is overal gemakkelijk verkrijgbaar. Verder kun je nagenoeg overal frisdranken en vruchtensappen krijgen. Appelsap en limonade zonder prik is vaak wel wat lastiger verkrijgbaar.

Naast dingen die je kinderen niet lusten, ontdek je op reis vaak ook nieuwe smaken waar ze juist weer dol op zijn. Exotische vruchten zijn hier een goed voorbeeld van. Je kunt iets van het favoriete eten van je kinderen meenemen. Een pot pindakaas bijvoorbeeld, zodat ze tijdens het ontbijt en lunch iets vertrouwds op brood hebben.

Het kan zinvol zijn om je kinderen thuis vast te laten wennen aan poeder(opvolg)melk en deze meenemen op reis. Vaak smaakt de melk in het buitenland anders dan in Nederland en mogelijk lusten je kinderen het niet. Bovendien zitten er in opvolgmelk extra stoffen die je kinderen nodig hebben, vooral als ze minder goed eten op vakantie.

Het kan zijn dat je kinderen ‘s avonds eerder moe zijn dan thuis. Je kunt er dan voor kiezen om ‘s middags wat uitgebreider te lunchen met het gezin en ‘s avonds een eenvoudige maaltijd te nemen. Ook kan het lekker zijn om je kinderen vroeg te laten eten, ze naar bed te brengen en daarna gezellig samen met je partner te eten (oppas regelen of babyfoon mee!). Sommige hotels bieden speciaal voor kinderen kindermenu’s die al vroeg geserveerd worden. Voor de allerkleinsten kun je natuurlijk ook altijd een potje babyvoeding opwarmen. Bijna alle hotels die je via Expeditie Kroost & Co boekt kunnen een oppas regelen en hebben verschillende restaurants op loopafstand of op het terrein.

Vergeet niet een babyfoon mee te nemen. Heel handig is een portofoon die je op ‘continu zenden’ (vox) kunt instellen. Deze heeft een groter bereik dan een gemiddelde babyfoon én je kunt ermee communiceren met je (oudere) kinderen. Als er iets is kunnen ze jou altijd bereiken en kun je hen vast geruststellen terwijl je naar ze toe gaat. Controleer bij aankomst in een hotel waar je wel en geen bereik hebt (kan je naar het zwembad, het restaurant, het strand, etc.). Je kunt een babyfoon/portofoon ‘s avonds gebruiken, maar ook als je kinderen een middagslaapje doen. En daarnaast is een portofoon natuurlijk ook leuk speelgoed voor grotere kinderen.

Als je je kinderen mee uit eten neemt in een restaurant is de belangrijkste uitdaging meestal om de wachttijd te overbruggen, want daar houden de meeste kinderen niet van. Kies voor een restaurantje aan het strand (waar ze tussendoor kunnen spelen) of neem stiften/kleurpotloden en papier mee zodat ze zichzelf aan tafel kunnen vermaken.
 

Leuke dingen doen op reis met je kinderen

Een actieve vakantie waarin je veel ziet en onderneemt met je kinderen is leuk. Maar voor je kinderen is het ook lekker om regelmatig een dagje op het strand of bij het zwembad door te brengen. Ga niet aan hun wensen voorbij: het is tenslotte ook hun vakantie. Bovendien is het voor je zelf ook lekker eens een dagje met een goed boek van de zon te genieten.

Las een ‘kinderdag’ in, waarbij je kinderen mogen aangeven wat jullie die dag gaan doen, waar je gaat eten, etc.

Doe zo af en toe ook speciale kinderactiviteiten, zoals een bezoek aan een dierentuin, water- of pretpark. Als je je vakantie boekt bij Expeditie Kroost & Co krijg je voor vertrek tips voor activiteiten die leuk zijn voor je kinderen. Dit kunnen ook thema- of pretparken zijn die in reisgidsen niet voorkomen, maar die wel populair zijn bij lokale kinderen.

Kinderen die al kunnen schrijven kunnen een reisdagboek bijhouden met al jullie ervaringen. Je kunt hier ook toegangskaartjes, ansichtkaarten, enz. in plakken. Het boek kun je thuis afmaken met foto’s. Een leuke herinnering voor later! Als je kinderen nog niet kunnen schrijven kunnen ze een boek met beelden maken. Jij kunt daar eventueel ook teksten bij schrijven.

Laat je kinderen iets uitzoeken om te sparen, bijvoorbeeld suikerzakjes, kaartjes en folders van restaurants en hotels of bijzondere schelpen. Als je de verzameling mee naar huis neemt hebben ze een bijzonder souvenir. Bedenkt overigens wel dat schelpen en andere dingen die in de natuur gevonden worden niet altijd uitgevoerd mogen worden. Als je ze vindt in een nationaal park mogen ze niet eens uit het park worden meegenomen. Meer informatie over wat je wel en niet mee naar Nederland mag nemen vind je op www.wnf.nl.

Laat je kinderen kaartjes sturen naar vriendjes en vriendinnetjes. Het is ook leuk om kaartjes van een favoriete plek naar zichzelf te sturen. Een verrassing voor als je thuiskomt en goed voor in het plakboek.
 

< meer tips >

verre reizen kinderen
familie reizen
reizen met kinderen

Tips voor als
je er bent

vakantie voor kinderen
leeftijd verre kindervakantie
bagage familiereis
vliegen met kinderen
familie op bestemming
BIJZONDERE VERRE REIZEN MET JE
foto reizen kinderen
thuis na gezinsreis
vakantie
informatie reizen kinderen
meer tips
type gezinsreis
direct naar onze bestemmingen
reisverslag kinderen reisverslag ouders